Serpenyőben pirított lazac szójaszósszal és gyömbérrel

Szerző Frisshalpiac 2014. 12. 15. 0 Hozzászólás Receptek,

Íme egy recept, ami kitűnő vendégváró, de mégsem kell hozzá az egész napot a konyhában tölteni. Az alapanyag beszerzését bízza ránk, és várja, amíg futárunk megérkezik a konyhakész lazaccal.

 

Az elkészítési idő nem tart tovább 20 percnél, mégis igazán könnyű és trendi fogással lepheti meg vacsoravendégeit.

 

Hozzávalók 4 főre:
-          5 teáskanál (0.05 liter) szójaszósz
-          1 teáskanál finomra reszelt, friss gyömbér
-          1 teáskanál méz
-          1 teáskanál dijoni mustár
-          2 teáskanál extra szűz olivaolaj
-          4 db 18-20 dkg-os lazac steak bőr nélkül
-          frissen őrölt bors és só (ízlés szerint)

 

Melegítsük elő a sütőnket 250°C-ra. Egy kis edénykében keverjük össze a szójaszószt a friss gyömbérrel, melegítsük össze, majd néhány perc párolás után vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a mustárt és a mézet. A lazacot enyhén sózzuk, borsozzuk. Öntsük a serpenyőbe az olivaolajat, majd a lazac egyik oldalát pirítsuk 2-3 percig magas hőfokon. Fordítsuk meg a lazacot, majd az előpírított oldalára kanalazzuk rá a gyömbéres-szójás-mézes-mustáros keverékünket. Vegyük le a tűzről a serpenyőt. Tegyük át egy hőálló tálba a lazac szeleteinket, majd toljuk az előmelegített sütőbe. 5-7 perc alatt a lazacszelet átsül, de nem szárad ki.
Tipp: használjon olyan serpenyőt, amely sütőben is használható, így a pirítás után egyből betolhatja a sütőbe a halat.

 

Köretnek basmati rizst és balzsamecetes ruccola salátát ajánlunk.

 

Mi egy kiváló szekszárdi Sauvignon Blanc-t kortyoltunk az ételhez, mely friss, gyümölcsös illatával egy kis nyarat hozott a télbe.

 

Megjegyzés a recepthez: Nagyon fontos, hogy a sütőt az előírt hőfokra melegítsük elő, különben a lazacfilé kiszárad a sütés végére vagy nyers marad. A lazacfilé méretétől függ a sütőben sütés ideje. Vékony filénél 6 perc, vastagabb szeletnél 8-9 perc szükséges.