Tom Yum Gung leves

Szerző Frisshalpiac 2017. 01. 26. 0 Hozzászólás Receptek,

Hozzávalók:

500gr közepes méretű rákfarok

1 kisebb csokor petrezselyem gyökér

1/2 teáskanál egész fekete bors

300gr shiitake gomba vagy fafül gomba

3db kaffir lime levél/intenzívebb aromájú, mint a hagyományos lime levél/

50gr friss gyömbér

4db chili paprika (kis méretű)

3 ekanál frissen facsart lime lé

3 evőkanál thai halszósz

néhány darab koriander mag

friss koriander (apróra vágva)

Elkészítés:

1. A garnélákat készítsük elő;

Hideg víz alatt mossuk át őket, majd csavarjuk le a fejet a törzsről. Egy éles késsel vagy ollóval vágjuk a végig a rákfarok háti részét, egészen a farok (legyező) úszóig. A vágás után tudjuk csak megfelelően kitisztítani ezt a területet és eltávolítani a "fekete" részt. A farok úszót tetszés szerint rajta lehet hagyni a rákfarkon. A fejet és a páncélt ne dobjuk ki, mivel lefagyasztva, később bármikor tudunk egy jó alaplevet készíteni belőle.

  • Héjas rákfarok előkészítése: ajánlott termék az „Easy Peel” rákfarok, ami már vágott a háti részen. A páncél eltávolítása nem szükséges, kivétel ez alól, ha levesbe teszem, minden más esetben rajta hagyom. A rákfarkak egy alapos mosást követően már készen is állnak a felhasználásra.
  • Pucolt rákfarok előkészítése: Itt nincs más dolgunk, mint megmosni és tehetjük is a levesbe őket.

2.  A rák fejét és/vagy páncélját 1.5 liter vízben felfőzzük, apróra vágott petrezselyem gyökérrel. Egy mozsárban megtörjük a koriander magokat és a fekete borsot, majd az alapléhez adjuk. Ezt követően 5 percet főzzük, majd leszűrjűk.

3. A gombákat pucoljuk és negyedeljük. (Ha szárított gombát használunk, akkor legalább 15 perce áztassuk be őket hideg vízbe!) A kaffir lime leveleket vágjuk félbe, a citromfüvet vágjuk nagyjából 3cm hosszú darabokra, majd a mozsárban törjük kicsit össze. A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk fel vastag szeletekre. A chili paprikákat magozzuk ki és vágjuk vékony karikákra, keverjük össze a lime lével és a halszósszal.

4. A - leszűrt - rák alaplevünket főzzük legalább két percig a kaffir lime levelekkel, a citromfűvel és a gyömbérrel együtt. Ezt követően adjuk hozzá a garnélákat és a gombákat, majd főzzük további 3 percet. A citromfüvet, a kaffír lime levelet és a gyömbért, főzést után kivehetjük a levesből.

5. A chilis keveréket (karikára vágott chili + lime lé + hal szósz) adjuk a leveshez, majd a tálalás után, vágott koriandert szórjunk a levesre.

 

Az alapanyagokat, hozzávalókat ázsiai boltokban tudjátok megvásárolni.

Hozzászólás írása